Pappas tavlor

Min pappa Hugo Ohlsson föddes 19/9 1913 i Lysekil. Han visade tidigt fina anlag för teckning och gick åren 1929-33 en kurs i frihandsteckning på Hermods Korrespondensinstitut. Kursen leddes av konstnären Ragnar Sandberg.

Teckningstalangen har under åren flitigt kommit till användning för illustrationer i samband med födelsedagar. I många fall har det varit frågan om riktiga konstverk på adresser och paket.

I början av 50-talet började han måla i olja och har sedan dess varit en periodmålare, som har haft staffliet bortställt i långa perioder. När inspirationen har kommit har han varit desto produktivare. Han har aldrig tidigare ställt ut eller sålt några tavlor, men har istället skänkt bort många av dem till släkt och vänner.

När Hugo fyllde 80 år ordnade hans barn en jubileumsutställning på Åby Säteri. Flertalet av tavlorna på utställningen lånades in från de som fått dem som present. Med fanns också några senare verk, varav några var till salu.

Artikel från utställningen i Bohuslaningen (PDF)
Artikel från utställningen i Lysekilsposten (PDF)

Klicka på bilden ovan för att komma till ett bildspel med Hugos tavlor. De sista två i bildspelet är gjorda efter utställningen.

Hugo gick bort 2009-01-23 95 år gammal.